ÓRAÁTÁLLÍTÁS MOST HÉTVÉGÉN

Hirdetés

loading…


KÖZELEG AZ IDŐ, AMIKOR SAJNOS SOKKAL KEVESEBB LESZ A NAPSÜTÉS, ÉS NAGY ESÉLLYEL MÁR SÖTÉTBEN KELL HAZAMENNÜNK A MUNKAHELYÜNKRŐL. A TÉLI IDŐSZÁMÍTÁS MIATT HAMAROSAN ÚJRA ÁT KELL ÁLLÍTANI AZ ÓRÁKAT. MUTATJUK, HOGY PONTOSAN MIKOR!

 

Hirdetés

loading...

helyi idő szerint hajnal 3 órakor lesz, 2:00-ra kell visszaállítani az órát. A pontos dátum 2016-ban: október 30.Az ok a a föld tengelyének ferdesége. Magyarország a GMT+1-es időzónába tartozik (még az 1800-as évek végén az Osztrák-Magyar Monarchia részeként csatlakoztunk), ráadásul országunk az időzóna keleti felére esik, ami azt jelenti, hogy, ha nem állítjuk át az órát az életünk ritmusa még kevésbé tud igazodni a Nap ritmusához, jóval korábban világosodik, mint amikor a legtöbben felkelnek viszont korábban is sötétedik, így több időt kellene sötétben tölteni.

Az óraátállítás ötlete először az energia megtakarítás miatt merült fel, a kedvező élettani hatásokat (hogy jobban tudunk dolgozni természetes fényben, és hogy így nyáron több időt tölthetünk a szabadban) csak később kezdték el vizsgálni. Először 1916. április 30-án állították előre egy órával az óramutatókat, majd október 1-jén tekerték vissza. A rendszer összesen négy évig tartott, utána csak 1941-ben történt meg újra ismét és nyolc évig, 1949 októberéig tartott. Az ötvenes évek közepén négy évre ismét bevezették. 1980. április 6-a óta azonban állandó az óraállítgatás. Sokan vannak ellene, mondván, hogy felesleges, és amit a villanyon esetleg megspórolunk, a légkondi üzemeltetése úgyis elviszi, nem is beszélve az átállás negatív élettani hatásairól. Éppen ezért többször is volt már olyan kezdeményezés, hogy el kellene törölni az óraátállítást, sőt olyan is, hogy át kellene állni a GMT+2-es időzónába és úgy sokkal több napfényes óránk lehetne.
Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.