Ha ezt látod magadon, lehet hogy méhnyakrákod van :O :O

Hirdetés

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák teljesen tünetmentes lehet, illetve előfordulhat hüvelyi vérzés, folyás vagy fájdalom. A késői stádiumú méhnyakrák tünetei ezzel szemben már sokkal jellegzetesebbek.

A méhnyakrák korai felismerésében komoly problémát jelent, hogy a betegség jellemzően nem okoz észrevehető tüneteket egészen addig, amíg a daganat előrehaladottabb stádiumba nem kerül. A méhnyakrák kialakulása azonban 10-20 évig is eltarthat, így a tünetek általában már csak későn jelentkeznek.

capture-20151113-193653

A méhnyakrák korai felismerésének szinte egyetlen lehetősége emiatt az, ha rendszeresen – lehetőleg évente – méhnyakrák szűrésen veszünk részt.

A méhnyakrák korai tünetei
Néhány korai tünet azért akad, amely méhnyakrákra utalhat. Ezek az alábbiak:
Szokatlan vérzés

Hirdetés

loading...

A méhnyakrák legelső észrevehető tünete a legtöbb esetben a hüvelyi eredetű vérzés. Ez gyakran nem is magától, hanem a nemi aktust követően jelentkezik.
Ha a vérzések maguktól, és nem a menstruáció ideje alatt jelentkeznek, az ugyancsak szokatlannak tekinthető, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni a problémával.

A vérzések előfordulhatnak a menopauzát követően is, amikor már megszűntek a menstruációs ciklusok. Ezzel ugyancsak érdemes orvoshoz fordulni.
Egyéb tünetek
A méhnyakrák egyik további, korai tünete lehet, ha a hüvelyben, illetve a hüvely körül fájdalmat érzünk a szexuális aktust követően.
Kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás is jelentkezhet, illetve fájdalomérzet a vizelet ürítése közben.

Az előrehaladott méhnyakrák tünetei
A méhnyakrák ekkor már nem korai, hanem előrehaladottabb stádiumban van, ami azt jelenti, hogy a daganat átterjedőben van az egyéb szervekre és szövettípusokra is. Gyakori például, hogy a daganat beszűri a méhnyak izomállományát. Ekkor már az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:
-székrekedés, szorulás
-véres vizelet ürítése
-inkontinencia, vagyis vizelet visszatartási nehézségek
-csontfájdalom
-az egyik láb bedagadása

– egyik vagy mindkét vese duzzanata, amelynek oka a vizelet kóros felgyülemlése
-a vesék imént leírt károsodása erős deréktáji vagy hátfájdalomhoz is vezethet
-étvágy- és testsúlycsökkenés
-fáradtságérzet és energiahiány

Utalhatnak-e más betegségre is a fenti tünetek?
Természetesen igen. A hüvelyi eredetű vérzés például nagyon általános tünet, és korántsem csak a méhnyakrákra jellemző. Mivel azonban – a szintén általános hüvelyi folyás és hüvelyi fájdalom mellett – ez a méhnyakrák egyetlen jellegzetes korai tünete, mindenképp ki kell vizsgáltatni az okát.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.