MI A SZÉPSÉG HÁTRÁNYA?

Hirdetés

A fizikai vonzerő olyan tulajdonság, amelyet nagyon hamar felismerünk. Ha egy szebb, vonzóbb embert látunk, úgy fogunk vélekedni, mintha biztosak lennénk benne, hogy más jó képességei is vannak. “Ami szép, az jó is” – vélekedünk nagyon sokan. Mindez még az oktatásban is tetten érhető: a jobban kinéző diákokat kompetensebbnek, intelligensebbnek látják a tanárok – ez jegyekben is látszik. Később pedig csak erősebb lesz ez az “elsőbbség”: a szép embereknek több önbizalmunk lesz, jobban hisznek magunkban és a világban is, több lehetőségük lesz arra, hogy adottságaikkal villoghassanak.

A munkahelyen egy vonzó arc kifejezetten sok szerencsét hozhat: a vonzóbb munkaerő általában többet keres és magasabbra is tud jutni egy céges ranglétrán, mint azok, akikre nem annyira jó ránézni. Egy csoport legszebb és legkevésbé szép tagja közötti fizetési eltérés 10-15 százalék is lehet, ami egy életre levetítve 230 ezer dollár, azaz mintegy 62 millió forint eltérés is lehet. A munkahelyek mellett a szépség a bíróságokon is működik: egy vonzóbb vádlott esélyesebben kaphat jobb ítéletet vagy akár kerülheti is ki a büntetést, egy vonzóbb felperes pedig esélyesebben nyerheti meg ügyét és kaphat jobb kompenzációt.

Mindezektől eltérően vannak helyzetek, amikor a szépség nem jön jól. Míg a vonzóbb férfiakat jobb vezetőnek tartják, a szexista előítélek miatt a vonzóbb nőket kevésbé fogják magasabb pozíciókba felvenni. Emellett mindkét nem szebb tagjait érheti féltékenység: egy tanulmány szerint egy interjún előfordulhat, hogy az interjúztató nem fog minket felvenni, ha úgy gondolja, hogy vonzóbbak vagyunk nála. Ennél van rosszabb hírünk is: a jó külsőt általában jó egészséghez is kötjük, ami azt jelenti, hogy az orvosok kevésbé veszik (általában) komolyan a betegségeket, amikor a páciens jobban néz ki az átlagnál.

A szépség áldás és átok is egyben, gondoljunk csak a szexista előítéletekre

Hirdetés

loading...

Mindez a magánéletben is éreztetheti hatását: egy 1975-ös tanulmány szerint egy szebb nőtől könnyebben eltávolodnak a férfiak. A szépség ugyanis azt az üzenetet küldi, hogy sokkal nehezebb azt az embert megközelíteni. Az OKCupid randioldal kutatásai is ezt bizonyítják: a jó profilképet feltöltők kevesebb eséllyel találnak maguknak párt, mint azok, akik kevésbé tökéletes képeket töltenek fel – valószínűleg azért, mert a jelentkezők nem érzik magukat annyira megfélemlítve, mint egy tökéletesebb külsejű embertől.

A University of North Carolina két társadalompszichológusa azonban siet leszögezni: a szépség megítélése igen felületes és egyáltalán nincs mélyen gyökerező biológiai alapja. Társadalmi szempontból csak egy lerövidítés, amivel gyorsabban tudunk felmérni valakit – és ezen lerövidítések általában nem pontosak. Persze rá is lehet ezekre készülni egy munkainterjú előtt, például, ha az interjúztató fél többet tud az interjúzó által elért eredményekről. Azt is hangsúlyozták, hogy ha túl sokat fókuszálunk a külsőnkre, az káros hatással is lehet ránk, mert egy idő után ez a fókusz szükségtelen stresszhez és aggódáshoz vezethet. Hangozzék bármilyen közhelyesen, de egy borzasztó személyiséget semmilyen szép külső nem tud elfedni.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.