VEDD FEL A HAR­COT A MO­LYOK­KAL A KAM­RÁ­BAN! SZU­PER ÖT­LE­TEK A HA­DI­TERV­HEZ

Hirdetés

A kam­ra­moly egy ag­resszí­ven sza­po­rodó kár­tevő. Ha meg­je­le­nik és el­ter­jed a la­kás­ban, meg­ke­se­rít­heti az éle­te­det. Szánj rá időt és ener­giát, hogy tö­ké­le­te­sen meg­szün­tesd je­len­lé­tü­ket, és meg­előzd, hogy hoz­zád köl­töz­ze­nek.

Ha látsz egy példányt, biztos lehetsz benne, hogy a tojásokat is letette, és már fejlődnek is a kukacszerű lárvák a lisztes és magos edényekben.

 

MIRE LESZ SZÜKSÉGED A HADMŰVELETHEZ:

  • szemetesszák
  • porszívó, konyhai törlőruha, mosogatórongy vagy szivacs
  • mosogató folyadék
  • forró víz
  • olajok
  • babérlevél
  • ragasztószalag

1. LÉPÉS: KISELEJTEZNI ÉS KIDOBNI MINDEN FERTŐZÖTT ÉTELT

A moly kedveli a gabonatermékeket, az olajos magvakat, állateledelt, szárított gyümölcsöt és egyéb szárított élelmiszereket.Vizsgálj meg minden szárazanyagot, és a fertőzötteket dobd ki. Ha csak gyanakodsz, hogy valószínű fertőzött az élelem, tedd egy hétre a mélyhűtőbe. Elpusztulnak a lárvák is. Hűtés után ne nyisd ki a tartályt, amíg szobahőmérsékletre nem melegszik, különben lecsapódik a pára. A nedvességet imádják a molyok.

2. LÉPÉS: KERESD A MOLYT ÉS HÁLÓJÁT (BÖLCSŐT) AZ ÉLELMEKEN KÍVÜL IS

Megtelepszik a nejlon- és papírzacskó, a papírdoboz hajlatában, a befőttesüveg tetejében, a polc és a fal repedéseiben, hasítékaiban.

 3. LÉPÉS: ALAPOS TAKARÍTÁS

1. Pakold ki az egész kamrát. Ha van védőtakarás a polcon, vedd le, és a takarítás után tegyél rá újat. Porszívózd le a falakat, a polcokat, minden sarkot alaposan. A fém szerkezeteket, szög vagy rajzszög által okozott lyukakat se hagyd ki. Porszívózás után ürítsd ki a porszívó tartályát. A tartalmát ne tárold a lakásban, mert az újrafertőzné a helyiséget, és kezdhetsz mindent újra.

2. Szivacs vagy rongy segítségével mosószeres, forró vízzel mosd le az egész kamrát, beleértve az ajtót és a padlót is. Az ajtópántokat és az ajtófélfát se felejtsd ki. Ez is egyik kedvenc búvóhelye a lárváknak, akárcsak a hasadékok, repedések.

Hirdetés

loading...

3. Áztasd forró, mosogatószeres vízben az összes élelmiszer tároló edényt. Ha nem volt fertőzött a tartalma, akkor is érdemes áttölteni a benne tárolt anyagot, és mélyhűteni egy hétig. A megtisztított tartóba töltsd vissza az így kezelt élelmet.

3. LÉPÉS: SZÁRÍTS MEG MINDENT

A moly kedveli a nedves helyeket, ezért a lemosás után tiszta törlőruhával törülj át mindent. A polcokat, egyéb felületeket is töröld szárazra, ésalaposan szellőztesd ki az egész kamrát.

ORGANIKUS MÓDSZER

1. Moss le mindent a kamrában 20 %-os háztartási ecetes,szódabikarbónás, ultraporos vízzel.

2. Áztasd és mosd ki az élelmiszer tároló edényeket is ugyanígy.

3. Tölts fel ecettel egy szórófejes flakont, adj hozzá pár csepp illóolajat (citronella, borsmenta, eukaliptusz, teafaolaj). Fújd le a falakat, polcokat, ajtót a keverékkel.

4. A takarítás után megelőzésként helyezz a tiszta kamrában minden polcra diófa levelét, babérlevelet. (Még riasztók a moly számára: mustármag megtörve, csalánlevél, páfrány, levendulalevél, majoranna, citromfű, narancshéj, dohánylevél. Az aprószemcsés anyagokat textilzacskóban tedd a polcra). Az élelmiszer tároló edényekbe is tegyél egy-egy babérlevelet. Jó módszer a befőttesüveg vagy tárolóedény fedele alá ragasztani.

KÉMIAI MÓDSZER

1. Moly feromont (illatanyag) tartalmazó ragasztószalagokat helyezz el a molyok által látogatott helyekre. Odavonzza a hím molyokat, akik- beleragadva elpusztulnak. Így csökkentheted a szaporulatot. A két oldalú ragasztószalag a hatékonyabb. 4-6 hétig nyújt védelmet.Ha már tele van, vagy lejárt, cseréld ki újra.

2. Vásárolj réskitöltő sprayt, amely szórófejjel ellátva behatol a hasadékokba, repedésekbe, és ott is elpusztítja az ellenséget. Gondosan fecskendezz be minden gyanús, nyitott rést. A kívül maradt fehér anyagot vizes ruhával töröld le.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.