e4b16bdd0a0585e22b676cee0c3c5bb3

Így függ össze az egészségünk azzal, hogy milyen lábbelit hordunk!

Hirdetés

loading…Ezért, ha bármilyen mértékben korlátozzuk működését, vagy megváltoztatjuk terhelési felszínét, nemcsak degeneratív elváltozások kialakulásának adunk lehetőséget, hanem testünk egyensúlyát is megváltoztatva jelentős kompenzációra kényszerítjük gerincünket, tartásunkat. Mennél hosszabb ideig tartjuk fenn ezt az állapotot, annál nagyobb esélyünk lesz a deformitások kialakításának.

Magas sarok

e4b16bdd0a0585e22b676cee0c3c5bb3.png
A legszemléletesebb példa a magas sarkú cipőt viselők állása, járása. Vannak nők, akik remekül tudják viselni, vannak azonban olyanok is, akik igen mókásan mennek benne. A magyarázat az egyensúlyban keresendő.
A sarok magassága miatt a terhelés kétharmada a lábközépcsontokra terhelő
dik, amely nagyobb erő a harántboltozat számára, mint amekkorára be van rendezkedve. Megváltozik az egyensúlyi helyzet. Ahhoz, hogy a törzs ne bukjon előre, fokozni kell a deréktáji görbületet, (itt is nagyobb nyomást gyakorolva a csigolyákra, porckorongokra), a térd hátrafeszül, a hát enyhén hátratolódik ezzel megtalálva az egyensúly helyzetet. A cipő viselője csak azt nem érzékeli, mennyire terheli túl izületeit. Az izmoknak pedig alkalmazkodniuk kell ehhez a helyzethez, kezdetben megtartással, végül rögzítéssel. A hasizmok megnyúlnak a medence dőlése következtében, a combizmok feszített állapotba kerülnek, (a térd túlnyújtása miatt), a vádli pedig görcsös állapotba kerül. Ugye mennyit jelent egy magasabb sarok? Hátha még ezt napról napra, évről-évre fenntartjuk?

 

Kitaposott cipő

A félretaposott cipő egyenlőtlen terheket ró a kisizületekre, a gerincre, valamint eltűnik a cipőtalp rezgéscsillapító hatása is. Oka lehet térd és gerincfájdalmaknak.

Szűk orr

Hirdetés

loading...

6b06dc0502c2fbb96583b51a6b2047af.png
Szűk orrú cipőben a lábujjak torlódnak. A nagylábujj bázisa fokozott terhelés alá kerül, először bepirosodik, majd begyullad, végül deformálódik és kialakul a bütyök. Közben a többi ujjak kedvezőtlen tartás miatt nekifeszülnek a cipő felső részének, nyomás alá kerülnek, ők pedig tyúkszemet, vagy rosszabb esetben kalapácsujj elváltozást szenvednek.

 

Merev talp
Megakadályozza a lábfej természetes gördülési mechanizmusát járás közben, ezért sarokra érkezés után csapkodjuk lábfejünket, jelentősen megváltoztatva ezzel a járás dinamikáját.

Attól a perctől kezdve, hogy lábunkra cipőt húzunk, korlátozzuk ősi adottságunkat, talpi érzékelőinket, természetes biológiai információnkat. És már csak rajtunk múlik, hogy cipőválasztásunkkal mennyire védjük, vagy károsítjuk lábainkat. Mennél jobban törekszünk ennek az “alsó régiónak” a harmonikusabb kiszolgálására, elkerülhetjük a felsőbb régióban (térd, gerinc) kialakuló problémákat.
Külön említést érdemel a kisgyermekek korai talpra állításának kérdése is. Általában a szülői becsvágy eredménye, hogy kisgyermekeiknél a járást kézen fogva, vezetéssel erőltetik. A járni tanuló gyermekek izületei lazák, izomtónusuk gyengék, és ha még a gyermek túltáplált is, már létre is hoztuk a leggyakoribb szerzett statikai lábbetegséget: a lúdtalpat. Minden kisgyermek érzi, mikor elég erős a járáshoz, hagyjuk, hogy felkészülhessen rá és ne erőltessük!
Nem győzzük hangsúlyozni a szülők felelősségét gyermekeik gondos cipőválasztásában, a természetes talajon való járatásban, hiszen rajtuk múlik, mivel zavarja meg gyermek egészséges mozgásfejlodését.

A jó cipő kritériumai

kenyelmescipo.jpg

Rugalmas, puha talpa engedje a lábfejet a járás fázisában természetesen gördülni. Mérete akkora legyen, hogy járás közben a lábujjak aktívan tudjanak mozogni, szélessége pedig olyan, hogy ne szorítsa össze a lábtő és lábközépcsontokat. Az optimális sarok pedig alacsony, vagy kissé emelt, széles alapú, biztonságos sarok.

Tanácsok

-Megfelelő időjárási viszonyok mellett sokat járjunk mezítláb természetes, egyenetlen talajon (pázsit, homok), hiszen ezzel a talp bőrét ért ingerek hatására aktiválódnak és ezzel erősödnek a láb izmai.
– Minden cipőváltás idejében történjen! Ne várjuk meg a cipősarok túlzott kopását, a cipő mindig kényelmes legyen, inkább bő, mint szűk, a lábujjak ne érintkezzenek a cipő végével, a lábujjak hajlításánál a cipő felső része ne jelentsen akadályt.
– Nyári időszakban puha talpú szandált használjunk.
– Kerüljük a merev talpú lábbeliket. A puha talpú cipők előnye, hogy járás közben a láb alakváltozását is követni tudja.
– Otthon, a lakásban naponta legalább egyszer egy félórát mezítláb, vagy a fázósabbak zokniba közlekedjenek.
– Lúdtalp betétet csak orvosi előírásra használjon.
– Ha kényelmetlen cipőt kellett viselnie egész nap, vegyen egy hideg vizes lábfrissítő lemosást, és legalább öt percen át tornáztassa elfáradt lábait. Torna után masszírozza át lábfejét. Meglátja, teljesen átfrissül a lába, és a közérzete is sokkal jobb lesz.
– Ha teheti, munkahelyén papucsot, vagy kényelmes, laposabb sarkú cipőt hordjon.
– Álló munkát végzőknél kifejezetten ajánlatos a kismama cipő (vagy szellős bokacipő) viselete, ugyanis ez nemcsak a lábfejnek biztosit, optimális terhelést, hanem a bokaizületet, valamint a keringést is védi.
– Sportoláshoz, természetjáráshoz válasszuk ki, a számunkra megfelelő sportcipőt, vagy túrabakancsot. Ne rettenjen meg, ha kicsit költségesebb, gondoljon arra, milyen mértékben védi ezzel mozgását, ízületeit.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.