Megőrülnek az emberek a suttogós videókért a Youtubeon

Hirdetés

Több millióan néznek nagyon furcsa videókat a Youtubeon.

Az egyiken valaki suttog fél órán keresztül, a másikon valaki a körmével kopog, semmi más nem történik. De ezeknél sokkal furcsábbak is vannak.  Egy dolog közös bennük: mindegyik címében szerepelt az ASMR betűszó. Ez egy valóban létező jelenség, amit sokan átélnek, persze nem mindenki. Viszont egyre többen kutatják. A videók készítői közül van, aki már dollármilliókat keresett.

Az nem újdonság, hogy a YouTube-on furcsábbnál furcsább videókat lehet találni. Itt van például az, amelyiken egy fiatal nő koreai gyorsételt eszik, szuperközeliben.

Vagy az, amelyen egy másik nő törülközőket hajtogat majdnem 20 percen keresztül. Ezt amúgy több mint másfél millióan látták már.

Vagy, hogy egy férfi eljátssza, hogy eltávolít valakiből egy idegenek által beültetett eszközt.

 

Ezen pedig egy nő egyszerűen csak különös hangokat ad ki. Három és fél órán keresztül.

A példákat még hosszasan lehetne sorolni. Ezekben az előbb mutatott videókban mind van valami közös. És nem csak az, hogy több tízezren, esetenként több százezren nézték meg őket. Hanem az is, hogy nagyon sok emberből úgynevezett autonóm szenzoros meridiánválaszt, vagyis, angol betűszóval, ASMR-t váltanak ki. Mint például ez, amelyiken valaki kipakol a bevásárlószatyorból.

Hogy pontosan mi ez, azt nagyon nehéz elmagyarázni annak, aki ezt az érzést nem éli át. Mindenesetre sokan egyszerűen csak agyi orgazmusnak nevezik. Úgy írják le, mint egy relaxáló bizsergést, amely elindul a tarkótól lefelé, a nyakon át, végig akár az egész testen, és rendkívüli módon megnyugtató érzés.

Mi váltja ki ezt az érzést?

Vannak dolgok, amik különleges bizsergető érzést váltanak ki bennünk. Mindenkiben valami más hozza elő. Például egy boltban, ha az eladó kedvesen elbeszélget velünk, Vagy látunk egy kedves kis állatot.  De a többségünk  soha nem gondolta volna, hogy ezt az érzést az is ki tudja váltani, ha megnézünk néhány videót.

A Swansea Egyetem egy tanára és diákja, Nick Davis és Emma Barratt több mint 500 emberrel végzett kutatást az ASMR-ről. Azt találták, hogy a suttogás váltotta ki a legtöbb embernél a hatást, ezután következtek az olyan videók, amelyek a személyes figyelemről szóltak, majd a ropogáshoz hasonlító hangok és a lassú mozdulatok. Sok embernél például az a videó is ASMR-t vált ki, amelyen valaki Ollókezű Edwardnak öltözött és úgy tesz, mintha levágná a néző haját.

A kutatás szerint a legtöbben azért néznek ilyen videókat, hogy ellazuljanak, hogy könnyebben elaludjanak, vagy hogy kezeljék a stresszt.

A többség gyerekként találkozik vele először. Sok ember viszont egyáltalán nem éli át – hogy miért van ez így, arra még kevés kutatás van. Az biztos, hogy aki hajlamos rá, annál sok dolog kiválthatja. Bizonyos hangok is, vagy épp az, ha valaki rajzol neki. De olyan beszámoló is született már, hogy valakinél az váltotta ki az ASMR-t, ha a cipőjével játszottak. 

A suttogás királynője

Ahogy a fent említett kutatás is igazolta, a leggyakoribb, úgynevezett ASMR-trigger, vagyis valami, ami ilyen reakciót vált ki, a suttogás.

Hirdetés

loading...

Suttogással vált mostanra már valódi sztárrá a legnépszerűbb ASMR-videókat készítő youtuber is: Maria, the Gentle Whisperer, azaz a Kedves Suttogó, aki a törülközőhajtogatós videót is készítette.

Az ő videóit már több mint 240 milliószor nézték meg, YouTube-csatornájára 700 ezernél is többen iratkoztak fel.

Korábbi munkáját ott is hagyta emiatt, és most már csak ebből él. A NextSharknak nem akarta elárulni, pontosan mennyit is keres a videókkal, de azt mondta: el tudja magát tartani a bevételből.

Az biztos, hogy a videók készítői pénzt kapnak a YouTube-tól (Mariánál önmagában ez több százezer dollárt jelenthetett már), termékeket, szolgáltatásokat reklámozhatnak, sokuknak pedig PayPal-accountjuk is van, amelyen keresztül sokan, akiknek tetszenek a videók, pénzt is küldenek.

Mióta terjednek a videók?

Maga a jelenség, az ASMR nem új, de csak néhány éve kezdett el néhány emberben tudatosulni, hogy mások is ugyanazt élik át ilyenkor, amit ők, és ugyanaz váltja ki a hatást. A Slate.com-ot idéző The Verge szerint először 2008-ban jött létre egy online közösség, amely egy fórumposztból nőtt ki.

Maga az ASMR elnevezés két évvel később született meg. A kitalálója, egy bizonyos Jennifer Allen egy Facebook-csoportot is létrehozott.

Itt sokan írtak arról, amiről a feleségem és a barátnője is beszélt: megdöbbentő volt szembesülniük azzal, hogy mások is ugyanazt élik át, ha ugyanazt a videót nézik. 

A következő években egyre többen és többen kerestek rá az ASMR kifejezésre az interneten a Google adatai szerint, majd 2013-ban a keresések száma az egekbe ugrott. Ekkorra már közösségek alakultak a Redditen, és egyre több ilyen videó volt a YouTube-on.

Az is fontos, hogy ez nem ugyanaz, mint amikor valaki mondjuk átél egy katarzist, vagy éppen libabőrös lesz egy zenétől vagy filmrészlettől. Az ASMR lényege ugyanis a relaxáló, megnyugtató érzés.

Az ilyen videók népszerűsége folyamatosan nő. Egyrészt, mert egyre több van belőlük, az elkészítésük ugyanis egyszeri, nem is túl jelentős befektetést igényel. Kell hozzá egy jó kamera és, ami még ennél is fontosabb, egy nagyon jó mikrofon. Sokan 3D-mikrofonokat használnak, hogy a nézőnek úgy tűnjön, vele egy szobában van az is, aki suttog a videón.

Másrészt, mert ahogy egyre több cikk és tanulmány születik a témában, egyre többen jönnek rá, hogy ők is átélik ezt azt érzést, csak eddig nem tudatosult bennük. Ráadásul egyre több celeb kap rá a témára.

A W magazin készített már videót Cara Delevingne-nyel és Eva Longoriával is.

Egyébként pedig már paródia is készült az ilyen videókból: ebben egy Patrick Bateman-szerű sorozatgyilkos meséli el potenciális áldozatának, hogy mi mindent fog vele megtenni. Ezt is már több mint félmillióan látták.

Az erre fogékony emberekre egyébként ez is ugyanolyan hatással van, mint a többi ASMR-videó. Vagyis, ezzel is relaxálnak.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.