EGY KUTATÁS KIDERÍTETTE, HOGYAN VÁLTOZNAK AZ ÁLMAINK

Hirdetés

loading…


Az alvás változásai

Biológiai, környezeti és tanulási folyamatoknak köszönhetően alakul ki a „belső biológiai óra”, mely szabályozza, hogy a mindennapokban mennyit és mikor alszol. A biológiai óra helye az agyalapon, a látóideg kereszteződése előtt található, szabályozásában a fényviszonyok mellett a tobozmirigyben termelődő melatonin játszik nagy szerepet. A biológiai óra szervezi a napi 24 órás homeosztatikus szabályozást, amely az agy számára a teljes regenerációt, pihenést jelentő alvásmennyiség biztosítását, az ébrenléti működésével felszaporodó anyagok eltávolítását jelenti.

Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, jelenthet ez akár 17-18 óra alvást is policiklikus jelleggel, melynek során rövid alvás–ébrenlét periódusok váltják egymást. 3-5 éves korra alakul ki az alvási minta, de az ébrenlét időszakát még rövid nappali alvás szakítja meg. Kisiskolásoknál 8-10 óra az igény – ez a sok mozgásnak is köszönhető –, majd a kamaszkori változásoktól eltekintve, felnőttkorban beáll az átlagos 7-8 órás alvás, mely 55-60 év felett már 5-6 órára csökken.

A biológiai óra működésében sok minden okozhat változást, ezek közül a kor az egyik fontos tényező:

  • Az elalvással és az éjszaka átalvásával kapcsolatos nehézségek a nőknél kétszer olyan gyakran fordulnak elő, mint a férfiaknál. Egyrészt a stressz és túlterheltség sokkal inkább érinti a nőket, hiszen a munkahelyen és a családi életben is egyformán helyt kell állniuk, emiatt gyakrabban fordul elő, hogy kevesebbet és rosszabbul alszanak. Másrészt a hormonális működés és az abban bekövetkező változások, a menopauza is hozzájárul az alvási szokások megváltozásához, vagy akár alvási zavarok kialakulásához.
  • Külső tényezők is megzavarhatják az alvást, például a normális alvás–ébrenlétet megszakító éjszakai munka vagy a jet lag, a több időzónát átívelő utazás esetében. Ilyenkor a szervezetnek alkalmazkodnia kell a belső biológiai óra átállításával az új időzónához.
  • Nemcsak az alvás hossza fontos, hanem az is, hogy mikor végzed. Egyeseknek a belső órájuk az átlaghoz képest késik, azaz később álmosodnak el, és reggel csak később tudnak felkelni, ezt késleltetett alvási fázisnak nevezik, amely súlyosabb problémákat, például anyagcsere-változásokat okozhat.
  • A másik probléma az ún. alvási bulimia, amikor valaki a hét folyamán csak keveset, alszik, de ezt a hiányt hétvégén megpróbálja bepótolni. Ez hosszabb távon komoly következményekkel járhat, hiszen tartós alváshiány léphet fel.
  • Az alvási készség a korral romolhat. Csökkenhet az alvás mennyisége és minősége is. A napi rutin felborulása, a hormonális változások, a mozgáshiányos életvitel, a társas kapcsolatok hiánya mind hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a változások bekövetkezzenek. Az éjszakai hosszan tartó alvást felváltja a délutáni szunyókálások és az éjszakai rövid alvások kombinációja.
  • Sokkal nagyobb probléma az alvás minőségének csökkenése, ami azt jelenti, hogy a teljes alvás ideje alatt csökken a mélyalvás és az álommunka időtartama, amely az agy és a test regenerálódásához és pihenéséhez járul hozzá.

Életkorra jellemző alvászavarok

Hirdetés

loading...

Egy-két éjszakán át tartó alvászavar bármely életkorban megjelenhet. Krónikus alvászavarról viszont akkor beszélhetünk, ha az elalvási, illetve átalvási képesség problémái több mint egy hónapig állnak fenn, és napközbeni fáradtsággal, a teljesítőképesség csökkenésével, aluszékonysággal járnak, akadályozzák a mindennapi életvitelt.
Az insomnia (krónikus álmatlanság), a hypersomnia (fokozott alvásigény) és a parasomnia közül az insomnia és a parasomnia kapcsolódik leginkább az életkorhoz.

Az insomnia az alvási szokások megváltozása miatt könnyebben jelenhet meg időskorban, a biológiai tényezőknek (pl. a kóros kalciumlerakódás következtében a melatoninszint-csökkenés a tobozmirigyben), valamint a jelentősen csökkent nappali fizikai aktivitásnak köszönhetően. Jellemzőbbé válik a korai ébredés, az elalvási nehézségek és az átalvási problémák különböző arányú keveredése. Az egészségi állapot romlásával a különböző betegségek is okozhatnak álmatlanságot (ízületi gyulladások, asztma, szívelégtelenség, vizelettartási problémák stb.). Ehhez járulhat a különböző szív- és érrendszeri betegségekre, magas vérnyomásra és egyéb problémákra szedett gyógyszerek mellékhatása.

A parasomniára − alvási minőségi zavar, melyben az elalvás és az ébredés folyamata sérül, például alvajárás, lidérces álmok, alvási rémület, alvási hallucinációk formájában − jellemző, hogy gyerekkorban előfordulása gyakoribb, később azonban elmúlik. Azon ritka esetekben, amikor felnőttkorban is tartósan fennmarad, általában valamilyen személyiségzavar vagy más pszichés probléma tüneteként jelenik meg.

A lényeg – és ez független az életkortól –, hogy ha frissen ébredsz, és kipihentnek érzed magad, elegendő volt az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is.Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.