Bread group

NÉHÁNY DOLOG, AMIT NEM AKARNAK, HOGY TUDJ A GLUTÉNRÓL

Hirdetés

loading…


Az a búzaliszt, amit ma fogyasztunk, nem az a búzaliszt, ami 100 éve volt! A növénynemesítés következményeképpen a glutén- és lektin tartalom nagyon megnőtt a lisztben. A teljes kiőrlésű lisztek – mindegy, hogy rozs, búza, vagy tönkölybúza – még többet tartalmaznak, mint finomított társaik.

 

A függőségi mechanizmus úgy működik, hogy a glutén és a gabonákban lévő lektinek megzavarják a szervezet leptin egyensúlyát is, ami az éhség/jóllakottság érzését közvetíti agyunknak, és akkor is éhesnek érezhetjük magunkat, ha már rég jóllaktunk.

Hirdetés

loading...

Beleavatkoznak a szervezet hormonműködésébe több ponton. A vékonybelet irritálják, így nem tudnak felszívódni megfelelően a tápanyagok, a vastagbélben pedig lerakódik a glutén, és ragasztóként működik, akárcsak a péksüteményekben.

Ezért nemesítették úgy a búzát, hogy a lehető legmagasabb gluténtartalommal bírjon, mert így jobb alapanyag, könnyebb vele látványos sütiket készíteni. Összetapad a félig emésztett táplálékkal, és székrekedést, lassú emésztést okoz, illetve a bélbaktériumokat pusztítja.

A bélbaktériumok felelősek 70%-ban az immunrendszerünk működéséért. A lektinek szivárgó-bélszindrómát okoznak, ami azért nagyon veszélyes, mert bármilyen emésztetlen fehérje bejuthat a véráramba, és autoimmun folyamatokat indíthat be (allergia, ekcéma, pikkelysömör, diabetes, ételintolerancia stb.). A tejfehérjék például nagyon hasonlítanak a mi immunfehérjéinkre. A véráramba kerülve szintén felborítják a hormonháztartásunkat.

Ezért van olyan nagyszámú allergia, és a jövőben a glutén érzékenység csak fokozódik a jóléti társadalmakban.

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.