mx9ffrn8

TIPP, HOGYAN FEJLESZD A MEMÓRIÁD!

Hirdetés

loading…


Érdemes lerajzolni azt, amire emlékezni szeretnénk, ez ugyanis hatékony eszköz a memória javítására – állítják a Waterloo-i Egyetem szakemberei.

Hirdetés

loading...

Egy kutatás során a résztvevőknek egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat adtak (pl.: „alma”), és arra kérték őket, hogy 50 másodperc leforgása alatt rajzolják le az adott szót, vagy éppen írják le többször is. Ezután egy kis zenehallgatás következett, majd a feladat az volt, hogy a résztvevők listázzanak annyi szót, amennyire csak 60 másodperc alatt képesek visszaemlékezni.

A  publikált anyag szerint azok, akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik az írást választották. A rajzolók nemritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók. Voltak, akik egyéb alternatívákat is kipróbáltak: többféle betűvel is leírták az adott szót, vagy éppen árnyékolták a betűket, esetleg firkáltak még valamit a papírra. Ezek az eredmények sem változtattak a kutatás végeredményén: a rajzolás minden esetben a leghatékonyabbnak bizonyult, amelynek segítségével az emlékeket könnyebb előhívni.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket az, ki mennyire ügyesen rajzol: úgy látszik, maga a rajzolás folyamata az, ami segít, nem pedig a rajz minősége.

forrás: Mindennapi pszicholgia

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.