1609517_99ec172334292a5c95ce1ee9c94c9d99_wm

Jó arckrémet szeretnél? Ezekre figyelj a boltban!

Hirdetés

A szépségiparban már számtalan mennyiségű kozmetikai termék közül válogathatunk. De vajon tudjuk, hogy mi köztük a különbség? Tudatosan választjuk meg a termékeinket, vagy csak ár alapján döntünk?

Most abban fogok segíteni, hogy milyen szempontok alapján tudj okosan, költséghatékonyan dönteni, ráadásul néhány terméket is ajánlok, melyeket én is használtam, így eltudom mondani róluk a véleményem.

Nos, elsősorban tisztába kell tennünk néhány szabályt. Sokszor halljuk, hogy a kozmetikai szerek is tele vannak már mindenféle szennyel. Ez részben igaz is. Sokszor a márkanév igen jól megtéveszthet minket… Számtalanszor azt hisszük, hogy a magasabb árkategóriájú termékek biztosan jók, baj nem lehet velük. Ez nem mindig van így. Ne higgyünk el mindent, amit hallunk!

Azt is fontos tisztázni, melyek azok a komponensek, amelyeket mindenképp tiltólistára kell tenned bőröd védelme érdekében. ( Az ingredients mellett találhatóak az összetevők az adott termékben, a felsorolás sorrendje nem véletlenszerű, hanem csökkenő mennyiségben vannak feltüntetve.)

Íme, a legnépszerűbb veszélyes összetevők a kozmetikai termékekben

Parabének:

Ma már szerencsére egyre több terméken feltüntetik, hogy az adott kozmetikum parabénmentes. Ez jó. De miért is?

A parabének a legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikaiparban, több, mint 90%-ban megtalálhatóak. Arckrémekben, samponokban, testápolókban, naptejekben, de akár dezodorokban is előfordulnak, sőt, a gyógyszeripar is felhasználja őket. Egyre inkább vitatott téma, hogy a parabének rendkívül káros hatással lehetnek az emberi szervezetre, ugyanis szerepük lehet a rák kialakulásában, felboríthatja a hormonháztartást. Természetesen, nem kell ennyire megijedni, hiszen az EU szabályozása szerint a parabének megengedett maximális mennyisége a kozmetikai termékekben 0.4% lehet.Ebből következik, hogy ilyen kis mennyiségben nem hoz bizonyítottan káros hatásokat magával. De bennem felvetődik a kérdés: Parabének nem csak kozmetikai szereken keresztül kerülnek szervezetünkbe, hanem gondoljunk az egyéb, egészségtelen ételekre, italokra, gyógyszerekre. Az emberi szervezet pedig, akár a bőr, nem felejt. A sok kicsi, sokra megy. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a parabéneknek igenis van némi kockázatuk, és lehetőségünk van alternatív megoldást keresni, akkor miért ne tennénk?

Hirdetés

loading...

Ásványi olaj:

A mineral oil-nak megnevezett komponenst egyes szakemberek ártalmatlannak tartják, és állítják, hogy rendkívül jól hidratálja a bőrt. Én nem vagyok szakember, csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni, és az általam olvasott sok-sok tanulmányra. Az ásványi olaj a bőr pórusait összehúzza, eltömíti azokat, nem szívódik be rendesen, ezáltal a bőr nem tud lélegezni. Véleményem szerint, a hidratáló krémek hidratáltsága nem ásványi olajon kéne, hogy alapuljon, hanem természetes olajokon, vajakon. Érdemes tehát ezt az összetevőt is kerülni a termék kiválasztásának esetében.

Parfüm:

ezek a komponensek viszont már igazoltan allergizálnak. Származhatnak természetes, vagy mesterséges illatanyagból. Amennyiben nem látjuk a parfüm neve mellett a csillag jelölést, ami a lista alján jelzi, hogy természetes illóolajokból származik, akkor bizony mesterséges anyaggal van dolgunk. Tapasztalataim is azt mutatják, hogy a nem természetes illóolajból származó parfüm erősen irritál, a szemet csípi, és egyáltalán nem tetszik a bőrnek.

Alkohol:

az alkohol szintén tartósítószer, illetve zsíroldó hatása révén népszerű komponense a termékeknek. Kis mennyiségben nem okoz irritációt, hosszú távon, magasabb arányban alkalmazva azonban rendesen kiszárítja a bőrt, mivel vízelvonó hatású. (Nem véletlen, hogy egy jól sikerült este után nagy mennyiségű folyadékpótlásra van szükség. Így van a bőrnél is)

Alumínium:

Főleg dezodorokban található meg. Ami igencsak rémisztő, hogy a legújabb kutatások igazolják, hogy a rendszeresen dezodoráló nőknél az alumínium tartalom növelheti a mellrák kialakulását. Érdemes alumínium mentes izzadásgátlót használni tehát!

Ezeket az összetevőket tehát mindenképp kerüljük, még akkor is, ha nem tapasztalunk semmiféle irritációt, vagy bármi egyéb mellékhatást!

 

 

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.