US Currency is seen in this January 30, 2001 image. AFP PHOTO/Karen BLEIER (Photo credit should read KAREN BLEIER/AFP/Getty Images)

Piramisjátékok: mit lehetne tenni az átverések ellen?

Hirdetés

loading…


Az elmúlt év legnagyobb átverése, a Kairos már a végét járja, a hírek szerint már július óta akadoznak a kifizetések, tüntetik el a nyomokat, videókat a netről.

(Akit érdekel, itt nyomon követheti a végstádiumot. Egyébként azt észrevettétek, hogy leszedették a Google-lel a kritikus cikkek találatát? Eddig, ha beírtad a “Kairos” szót, több negatív cikk volt az első 10 találatban, most az én cikkem, ami az első volt, nincs az első ötvenben sem. Nem tudom, miért csinálta ezt meg nekik a Google, de ezúton is gratulálok nekik.

Update: újra megjelentek a találati listában a kritikus cikkek. Pár napja még csak akkor jelentek meg ezek a cikkek, ha Kairos átverés, vagy valami hasonlót írtál be, a sima Kairos keresésre semmi hasonló.)

Hiába omlott össze az egyik ilyen átverés, folyamatosan jönnek az újabb és újabb csalások. Nem sűrűn szoktam írni ilyenekről, de itt van néhány csak az elmúlt hetekből: Gazdagodj meg szemétből, Ingyen autót midenkinek, Közösségi napelempark. De még talán mindenki emlékszik az Emgoldex-re, Botanoo-ra, Fren-re és az összes többire.

Amikor azt hinnéd, hogy már minden ostobasággal lehúzták a szerencsétlen embereket, újabb és újabb átverés indul el.

Ezeknek az átveréseknek a sikere azon múlik, hogy sikerül-e azokat a “hálozatépítőket” megnyerni, akik már több ilyen piramisjátékot sikerre vittek. Még ki sem hűlt az egyik tetem, ugyanazok az emberek már a következőbe szervezik be az embereket.

A bírósági tárgyaláson aztán széttárják a kezüket, hogy honnan tudták volna, hogy azok a csúnya emberek, akik offshore cégek mögé bújtak a távoli Angliában, Dániában, Németországban, rosszhiszemű emberek. Ők ártatlanok, ők semmi rosszat nem csináltak, nem tudták, hogy ez piramisjáték és nem MLM. Hiszen csak évek múlva derül ki egyértelműen, hogy a rendszert egyedül, vagy főleg csak az új befizetők pénze tartja életben, mint a piramisjátékokat, vagy az új befizetők pénze nélkül is működőképes-e a rendszer, mint a valódi MLM rendszerek.

Az átverések áldozatai pedig azok az általában alacsony iskolázottságú emberek, akik a kitörés lehetőségét látják az összes ilyen átverésben. Ők azok, akik könnyen megvezethetőek, nem látják át a rendszer lényegét és még egy internetes keresést sem tesznek a “befektetés” előtt.

A hatóságoknak sincs könnyű dolga. A pénzügyi felügyelet csak akkor léphet fel, ha konkrét befektetésnek minősül az átverés, amit engedély nélkül szerveznek, de a piramisjátékok nagy része ügyel arra, hogy nehogy klasszikus befektetésnek láttassa magát.

A rendőrség is tehetetlen, hiszen bűncselekmény hiányában mi ellen nyomozzon? Amikorra pedig az eset bűncselekménynek minősül, már régen mindegy.

Hirdetés

loading...

Melyik hatóság mondja meg előre, hogy nem reális az üzleti terv, hogy például szemétszállításból nem lesz évi 250%-os haszon? Milyen jogon mondja meg? És évi 30% haszon reális? Vagy 50%? Ki döntse el előre?

Sokat gondolkodtam, mit lehetne tenni, mert tenni kell valamit, az egyértelmű.

Néhány ötlet:

– Tilos legyen olyan MLM rendszert indítani, ahol a csatlakozás feltétele pénz befizetése, vagy “indulócsomag” megvásárlása, esetleg egy drága tanfolyam elvégzése. Mivel a piramisjátékok az új befizetők pénzéből élnek, legyen tilos pénzt kérni azért, hogy valaki “üzletkötő”, “üzleti partner”, “gyémántfokozatú értékesítő” válhasson. Továbbá legyen tilos pénzért árulni előnyöket a rendszerben. (“Ha befizetsz 200 ezret, egyből öt szinten előre ugrasz.”) Egy valódi MLM rendszernek akkor is működnie kell, ha az üzletkötők ingyen csatlakoznak a rendszerhez és csak a valódi értékesítésből van bevétel. Egy piramisjáték viszont enélkül működésképtelen.

– Kötelező legyen regisztrálni minden MLM értékesítő hálózatot és engedély nélkül legyen tilos ilyet szervezni. Minden előadáson, tájékoztatón, netes reklámon kötelező legyen ezt az engedélyszámot feltüntetni. A bejegyzést kérelmező magánszemély a teljes vagyonával feleljen a rendszerért és rendelkezzen felelősségbiztosítással is.

– Csak Magyarországon bejegyzett, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő cég szervezhessen MLM-t.

– Legyen kötelező felhívni a pénzügyi kockázatokra a belépők figyelmét és például az adózásról is kötelező legyen a tájékoztatás. Legyen kidolgozva, mit kell tartalmaznia egy ilyen tájékoztatásnak, amit alá is kell íratni a belépőkkel.

– Legyenek olyan személyek valamelyik hivatalnál, amelyek csak ezeknek a rendszereknek a figyelésével foglalkoznak, lementik a csodavideókat, weboldalakat a későbbi bizonyítás miatt, elmennek a beszervező szeánszokra. Legyen jogi következménye, ha valaki olyat mond egy ilyen előadáson, ami nem fedi a valóságot, vagy például elhallgatja a kockázatokat.

 

 

 

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.