man-sexually-harassing-female-coworker-big-bigstock-225x300

A szexuális erőszakot vajon befolyásolja az, hogy az áldozat milyen vonzó?

Hirdetés

A spanyolországi, Granada Egyetemen végeztek egy érdekes kutatást.

 A diákok kaptak egy esetet, mely alapján ki kellett tölteniük egy sok kérdésből álló kérdőívet.
Az esetben volt egy munkásfiú, aki megerőszakolta a kolléganőjét. A történetet több változatban kapták meg. Volt olyan, amikor a munkásfiú vonzó férfinek volt leírva, volt, amikor csúnya volt, és ugyanez vonatkozott a kolléganőjére is.
Abban az esetben, amikor a fiú jóképűnek volt leírva, nagyobb százalékban jelentették ki a diákok róla, hogy inkább dominanciája fitogtatása miatt követte el az erőszakot, mint szexuális indíttatásból, de ha nem volt jóképű a példában, akkor sokkal jobban elítélték, és nagyobb felelősséget tulajdonítottak neki.
 Amikor az áldozat volt csinos és vonzó, akkor azt gondolták, hogy több esélye is volt a megerőszakolásra, és ha nem szép nőnek tüntették fel a példatörténetben, akkor a díákok nagyobb jelentőséget tulajdonítottak az erőszak jellegének. Tehát egy csúnya nővel szemben jobban elítélték az elkövetőt is. Amennyiben mindkét fél szépnek volt leírva a példában, kevesebben tulajdonították valódi erőszaknak az esetet.
Ez azt jelenti, hogy az áldozat és az elkövető leírása sokkal nagyobb súllyal esik a latba egy bűntény elbírálása esetén a közvélemény és a megítélő fejében.
A kutatást 205 diák között végezték (19% férfi, 81%nő)

A rossz hír, hogy ez az ítéletalkotás sokkal nagyobb szerepet enged a szexuális előítéleteinknek, mint gondoltuk korábban, és sajnos azt jelzi, hogy a férfi, nő szerepekben az emberek  még minidg nagyon sztereotípikus módon gondolkodnak.

Hirdetés

loading...

Ezek a kutatások rendőrségi gyakorlat esetében nagyon fontosak, mivel érdemes tudni, hogy egy tanú milyen szubjektív elemek alapján meséli el az adott történetet.

 

Source: University of Granada/AlphaGalileo

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: