Mi a pajzsmirigy alulműködés? Miért ne viccelj vele? Gyógyítható? Itt vannak a válaszok

Hirdetés

A pajzsmirigy a nyak alsó részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Hormonjai számos alapvető életfunkcióhoz nélkülözhetetlenek, az agy, a test, az izmok és egyéb szervek normál működéséhez is szükségesek.

Alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont ahhoz, hogy a feladatát megfelelően el tudja látni. Ez nem életkorhoz kötött, fiatalok és idősek is szenvednek tőle, de nőknél gyakoribb. A hiány tünetei a következők a szervezetben:

Állandó fázás, hidegérzet, vagy a hideg nehezen tűrése, hízás, fáradtság, hajhullás, zsibbadtság, bizsergés érzés a kezekben és hideg végtagok.

“Az alulműködés miatt a szervezet keringés és az anyagcsere  lelassul legjellegzetesebb tünetek is emiatt jelentkeznek.

ezek azonban hosszabb időn át, nem ritkán évek alatt alakulnak ki, a panaszok pedig igen sokfélék, amely nem könnyíti meg az orvos helyzetét.

Ha az említett tüneteket tapasztaljuk, vagy a családban előfordult már pajzsmirigybetegség, de meddőség és ismételt vetélések esetén is fontos a pajzsmirigy állapotát ellenőrizni!

Hirdetés

loading...

Autoimmun betegség
“A pajzsmirigy alulműködésnek több kiváltó oka lehet: a túl kevés jódfogyasztás, sugárkezelés, vagy a pajzsmirigy részleges, vagy teljes eltávolítása. A leggyakrabban azonban autoimmun folyamat figyelhető meg a háttérben, melynek során az immunrendszer nem csak a kórokozókat, hanem az egészséges sejteket – ez esetben a pajzsmirigy sejtjeit – is elpusztítja. „A betegségre genetikailag fogékonyak számára a jód mind gyulladást csökkent és túlműködést is kiválthat. Ezért mielőtt el kezdenék szedni, ezért feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.”

Gyógyszerrel kezelhető
A pajzsmirigy alulműködés nem gyógyítható, de gyógyszerrel kezelhető. Jól beállított kezeléssel a beteg életminősége nagy mértékben javulni fog, és a hiányzó hormon pótlásával a kellemetlen tünetek is megszűnnek. De sajnos nincs olyan  dózis, amely mindenkinek megfelel, ezt egyénileg kell beállítani. 

Ha nem kezeltetjük az alulműködést
A csökkent hormonműködés egy szövődménye, hogy megnöveli a szívbetegségek kockázatát. A betegeknél ugyanis megemelkedik az LDL koleszterin mértéke, ez pedig károsítja az artériák egészségét, ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.