women holding her hands in circle shape in front of her stomach

Milyen hatékony módszerek vannak a székrekedés ellen?

Hirdetés

 

A székrekedés kezelésében előnyt élveznek az étkezési tanácsok, a rostbevitel és a folyadékfogyasztás fokozása, a rendszeres étkezés és a visszaszoktatás a székelés normális ritmusára.

A rostbevitel fokozása esetenként puffadást és hasfájást is okozhat, ilyenkor kérjük ki kezelőorvosunk véleményét. Az orvost tájékoztassuk a szedett gyógyszereinkről (hashajtókról), mert azok, amelyek hatása a bélfal izgatásán alapul, folyadékvesztéshez, tartós alkalmazásuk pedig hozzászokáshoz vezethet (pl. szenna alkaloidák). Amennyiben az életmódi és táplálkozási tanácsokkal nem sikerül a székletet rendezni, az orvos azokat a hashajtókat részesíti előnyben, amelyek gátolják a vastagbélből a folyadék visszaszívását, de nem ingerlik a nyálkahártyát.

Így táplálkozz, ha székrekedésed van:

Rostos táplálék a legfontosabb, mivel visszatartja a vizet, és lazítja a székletet.

Ilyen ételek a zöldség, gyümölcs, gabonafélék.

Hirdetés

loading...

Vannak olyan ételek is, melyeknek van magas rosttartalmú változata. Ezeket cseréljük le. Ilyen például a barnarizs, fehérrizs, melyből a barnarizs például sokkal egészségesebb. Vagy a barna és teljeskiőrlésű kenyér a fehérkenyér helyett.

Reggelire fnagyon fontos a természetes rostok fogyasztása, például gabonapely (pl. zabpehely, búzakorpa)! És ami legfontosabb: a rendszeres és magas folyadékbevitel! A folyadék segít a normális bélmozgás fenntartásában. Ebbe tartozik a leves és azon ételek is, melyeknek nagyobb a nedvességtartalmuk, de a napi vízadagunkat semmi nem pótolhatja emgfelelően, ezért erre nagyon figyeljünk oda!Legalább napi 8 pohár (kb. 2 liter) koffeinmentes folyadék elfogyasztása javasolt (víz, gyümölcslé, gyógytea). Azért kerüljük a koffeintartalmú, alkoholos és szénsavas italokat, mert azok vizet vonnak el a szervezetből.

Minél régebbi keletű a székrekedés, és minél többféle gyógyszert próbálgattunk magunkon, annál nehezebb lesz az orvos dolga, hogy az alkalmanként kínzó panaszokat sikeresen befolyásolja. Ameddig lehet, ne folyamodjunk hashajtóhoz!

A hashajtók helyett keressünk természetes megoldásokat, mert a hashajtóra rászokik a szervezet és anélkül már nem lesz esélyünk normális székletre. Ilyen természetes megoldás az egyes lekvárok, főleg a szilva, tamarin, sütőtök fogyasztása.

A legfontosabb a táplálkozás rendezése tehát.

Itt érdekes megjegyeznünk, hogy vannak kísérletek újfajta gyógyszerekkel, sőt jó hatásúak lehetnek egyes depresszióellenes készítmények is.

Forrás: http://anyagcsere-gyorsitas.gasztrokura.com/a-szekrekedes-kezelese/ .

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.