Itt vannak az epekő tünetei, ne hanyagod el!

Hirdetés

0 Bőrünk legfontosabb feladata, hogy a környezet változásaihoz – így pl. a hőmérséklethez, a nedvességhez, a szárazsághoz, a fényhez, stb. – folyamatosan alkalmazkodjon. A bőr az, mely megvéd bennünket a sérülésektől, vírusoktól és sok egyéb káros hatásoktól. A külső körülmények mellett a belső változásokat is érzékeli, s reagál rájuk. Tükrözi a szervek és a testfolyadékok, mint a vér és a nyirok állapotát.

Minden, a testben tartósan zajló hiányállapot óhatatlanul megmutatkozik a bőrön, legyen az folt, elszíneződés vagy olyan változások, mint a bőrszárazság, zsírosság, ráncok, stb. A legtöbb bőrprobléma oka a máj zavarában keresendő. Az epekövek szív- és keringési problémákhoz vezetnek, ezek csökkentik a bőr tápanyagellátását, és  megakadályozzák a bőrsejtek egészséges fejlődését.

Tehát vannak bőrtünetei az epeköveknek, de mik ezek?

Fekete foltok, benne apróbb vagy nagyobb barna területek. Színük olyan, mint a szeplőké vagy a májfoltoké. Ezek a homlok jobb vagy bal oldalán, a szemöldök között, vagy a szem alsó része alatt találhatóak. Megjelenhetnek a jobb váll-lap tetején és a vállak között is. Az úgynevezett öregségi foltok legtöbbször középkorú vagy idősebb személyeknél, a kézfejeken és a kar alsó részén tűnnek fel.

Ha az epehólyagból kilökődött kő a vastagbélben szorul meg, ezek a foltok a hüvelykujj és a mutatóujj közötti területeken is láthatóak. Ha a májból és epehólyagból eltűnnek a kövek, az öregségi foltok többnyire elhalványulnak. A szemöldökök közötti függőleges ráncok. Itt egy-három ránc keletkezhet. Ezek a ráncok nem részei a természetes öregedési folyamatnak, hanem a májban felgyülemlett epekövek mutatói, egyben a megkeményedett és megnagyobbodott máj jelei. Minél mélyebbek és hosszabbak a ráncok, annál előrehaladottabb a máj állapota.

Hirdetés

loading...

A jobb szemöldök közelében lévő ránc az eltömődött lépet mutatja. Ezen felül ezek a ráncok elnyomott frusztrációról és dühről tanúskodnak. Düh akkor keletkezik, ha az epekifolyást az epekövek akadályozzák. Az ingerlékeny hangulat megköti a méreganyagokat – azokat, melyeket egyébként a máj megpróbál az epe útján eltávolítani. Ha a ráncok közelében sárga vagy fehér foltok keletkeznek, előfordulhat, hogy ciszta vagy daganat alakul ki a májban.

A szemöldökök közötti pihék vagy szőrkinövés – ráncokkal vagy anélkül – a máj, az epehólyag és a lép érintettségét jelöli. Vízszintes ráncok az orrnyergen. A hasnyálmirigyben az epekövek által okozott zavarra utalnak.

Ha a ránc nagyon mély és feltűnő, fennáll a hasnyálmirigy- gyulladás vagy a cukorbetegség veszélye. A halántékokon lévő zöld vagy sötét foltok. A máj, az epehólyag és a hasnyálmirigy csökkent működésének jelei, melyeket a májban és az epehólyagban lévő kövek okoznak. Az orrnereg mindkét oldalán megjelenő zöldes vagy kékes elszíneződések a lép csökkent működését mutatják. Az orrnyergén keresztben megjelenő vízszintes ránc hasnyálmirigy-gyengeségre utal. A homlok zsíros bőre gyenge májfunkciót jelez.

Ugyanez érvényes az itteni túlzott izzadásra is. Az arcbőr sárgás elszíneződése a máj- és az epehólyag működési zavarára, a hasnyálmirigy, a vesék és a kiválasztó szervek gyengeségére mutat rá. Hajhullás a fejtetőn: azt jelenti, hogy a máj, a szív, a vékonybél, a hasnyálmirigy és a nemi szervek leterheltek. Hajlam mutatkozik szívbetegségekre, krónikus emésztési problémákra, valamint ciszták és tumorok kialakulására.

És még egy érdekesség: A korai őszülés a máj és az epehólyag csökkent működőképességét mutatja.

Forrás: http://epe-betegsegek.gasztrokura.com/milyen-bortunetei-lehetnek-az-epekoveknek/ .

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.