aromatherapy

VIGYÁZAT AZ AROMATERÁPIA MÉRGEZŐ LEHET!

Hirdetés

Nagyon sok esetben hasznosak, ellazítanak, csökkentik a fájdalmat, és jó gondolatokra sarkallnak, de vannak esetek, amikor jobb ha nem használod őket, vagy éppen bizonyos fajtákat. Mutatjuk! 

Az ok pedig az, hogy ezek az anyagok egyes vegyületei a levegővel érintkezve irritáló hatásúak lehetnek. A masszázsszalonokban használt illóolajok használatakor akár tízszeresére is nőhet a levegőben a káros vegyületek aránya, amelyek irritálják az orrot, a szemet és a torkot, fejfájást és hányingert okozhatnak, valamint károsítják a vesét és a májat.

Igaz, hogy csak az iparilag használt aromaterápiás anyagokat vizsgálták, de az otthonunkban használatos füstölők is hasonló anyagokat tartalmaznak, ibár jóval kisebb mennyiségben.

Ptöbbek közt erősítik az immunrendszert, feszesítik a bőrt, vagy javítják az alvást.

Az Environmental Engineering Science című lapban megjelent cikk arról számol be, hogy a kutatók az illóolajok vegyületeit mérték be néhány taiwani gyógyfürdőben. A legnagyobb számú káros anyagot az eukaliptusz, a borsmenta, a levendula, a citrom és a teafa kivonata bocsátotta ki.

Hirdetés

loading...

„Mivel az illóolajok széles körben használatosak gyógyászati célokra, nem lehet elhanyagolni a levegő minőségére gyakorolt ártalmas hatásaikat sem. Szerves összetevőik a levegőben található ózonnal reakcióba lépve kicsi, nagyon finom anyagokat, úgynevezett másodlagos szerves aeroszolokat hoznak létre, amelyek a szem és a légutak irritációját okozhatják” – olvasható a tanulmányban.

A levendula, az eukaliptusz és a teafa olajok sokszor ronthatják a légzési nehézségekkel küzdők állapotát, és súlyosbíthatják az asztmás tüneteket is. A kádban vagy a bőrön használt túl nagy mennyiség égési sérüléseket és kiütéseket okozhat.

A szkeptikusok szerint mindezen olajok jótékony hatása csupán a placebóhatásnak tudható be: használóik meggyőzik magukat, hogy valójában sokkal kipihentebbek, mint voltak. Azt is hozzáteszik, hogy nincs tudományos bizonyíték arra, hogy ezen anyagok valójában csillapítják a fájdalmat, gyógyítják a sebeket, vagy éppen erősítik az immunrendszert.

egészségkalauz nyomán

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.