mirror

Úgy alakult az életed, hogy már magadban sem hiszel? Van megoldás!

Hirdetés

Válás után lehet hallani megkeseredett emberektől, hogy: „Én mindent megtettem, mindig hagytam, hogy az legyen, amit ő akar és mégse volt jó neki!”, „Úgyse talál olyan barmot, mint én, akit lábtörlőnek használhat, majd megtudja!”, és ehhez hasonlók.

Egy ilyen helyzetben – amikor is a feleség panaszkodott – hallottam az elvált férjtől: „Egyszerûen meguntam, hogy soha, semmit nem tud eldönteni, hogy soha nem akar semmit, olyan, mintha egy állandóan bólogató robottal éltem volna együtt!”

A helyzet úgy is kialakulhat, hogy az egyik fél meg van róla győződve, hogy ő mindent jobban tud. Erőszakosan még csírájában elfojtja a másik összes kezdeményezését „az ő érdekében”. Ez ugye nem az, amit kiegyensúlyozott emberi, pláne párkapcsolatnak nevezünk.

Hirdetés

loading...

Különbözőek vagyunk – szerencsére – de az már az ismerkedési szakaszban kiderül, hogy ki milyen gyorsan gondolkodik, ki mennyire kezdeményezõ, stb. Ha valaki a nyilvánvaló dolgok ellenére bevállal egy „rabszolga” szerepet egy nagyon domináns pár mellett, akkor a nap minden percében tapasztalhatja a saját gondolatainak és tetteinek az elnyomását, és egy idõ után törvényszerûen jelennek meg a betegségek, vagy a depresszió.

Van úgy, hogy az ember akarata ellenére kényszerül erre a szerepre és akárhogy is küzd, nem tud ellene semmit tenni, mondjuk a harmadik férje/felesége is ugyanazt mûveli vele.

Mi az, amit ettől a pillanattól kezdve megtehetsz az önbecsülésed erősítésére?
Minden folyamatra jellemző, hogy akkor hatékony és akkor tudunk benne hosszú távon kitartani, ha lépésről-lépésre történik. Ebben a szellemben használd a következő gondolatokat, eszközöket is:

  • Légy jó önmagadhoz. Ha valami jól ment, ügyes voltál – akkor jutalmazd meg magad! Ha valami rosszul sült el, akkor határozd el, hogy mint tanulás fogod fel a dolgot és döntsd el, hogy legközelebb mit csinálsz másként.
  • Készíts magadnak egy listát arról, amiben jó vagy – és mindig tudd, hogy hol van ez a lista, hogy elő tudd venni és át tudd olvasgatni, amikor valami nagyobb kihívást jelentő, fontos helyzetre készülsz.
  • Kezdj el másoknak őszinte bókokat mondani, arról, amit megfigyeltél velük kapcsolatban, ami tetszik, amit a magad számára is szeretnél a viselkedésükből, tapasztalásaikból. Ha pedig téged dicsérnek meg valamiért, akkor kérlek, szokj rá, hogy „csak” annyit mondj: Köszönöm… és még egy boldog mosoly is talán belefér.
Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.