pet-palack-szemet-crop

2050-RE TÖBB PET PALACK FOG ÚSZNI A VILÁG TENGEREIBEN, MINT HAL

Hirdetés

 

Hűsítő tengervíz helyett műanyag palackok áradatában fogunk úszni pár évtizeden belül. A Világgazdasági Fórum arra figyelmeztetett a minap, hogy 2050-ra több PET palack fog úszni a világ tengereiben, mint hal.

2.jpg

A magyar lakosság mindössze a háztartási hulladék 17%-át gyűjti szelektíven.

A műanyag az egyik legkedveltebb anyaga lett a világnak, mivel számtalan dologra lehet használni, illetve igen olcsó az előállítása. Felhasználása hússzorosára ugrott meg az elmúlt ötven évben, és szakértők úgy számolnak, hogy ez a szám a duplájára fog emelkedni húsz éven belül.

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne érintkezne a műanyaggal, azonban a műanyagok mindössze 14 százalékát hasznosítják újra.

 

A drámai változásokat nem csak az emberek fogják megérezni. Szakértők egyöntetű véleménye szerint 2050-re a helyzet szinte már kezelhetetlen lesz a felhalmozott műanyag tekintetében. Az egyetlen módja, hogy elkerüljük ezt a katasztrofális helyzetet pedig az, hogy megtanuljuk valóban újra hasznosítani a plasztikot.

3.jpg

 

Hirdetés

loading...

Az „Új műanyag gazdaság: Gondoljuk újra a műanyagok jövőjét” című tanulmányt a brit World Economic Forum és az Ellen MacArthur Foundation állította össze. A dokumentum elkészítésében több mint negyven ember vett részt, köztük több iparág képviselői, cégvezetőket is beleértve.

A tanulmányt megrendelő, újrahasznosítással foglalkozó Recycling Technologies saját bevallása szerint azt szeretné elérni a kutatással, hogy a jövőben semennyi műanyag ne váljon szemétté.

A tanulmány szerint, bár a műanyag csomagolások, palackok, dobozok fontos szerepet töltenek be a kereskedelemben és áruszállításban, sok cég nagyon alacsony hatékonysággal használja ezeket az eszközöket, ezzel ők is profitveszteséget szenvednek.

Emiatt a jövőben külön iparág lehet a műanyaghulladékok összegyűjtése és újrahasznosítása. Már csak azért is, mert jelenleg a műanyagipar teljes mértékben a szén- és olajipartól függ. Az előrejelzés szerint 2050-re már a világon kitermelt olaj 20 százalékát, a szénnek pedig 15 százalékát a műanyagipar fogja felhasználni. Ez a növekedés nyilvánvalóan nem fenntartható, és el fog jönni a pillanat, amikor az újrahasznosítás olcsóbb lesz, mint nyersanyagokat vásárolni a gyártáshoz.

És hogy mit tehetünk egy szebb, tisztább bolygóért?

–      Használjunk kevesebb műanyagot

–      Gyűjtsük szelektíven a hulladékot

–      Használjunk természetes PLA műanyagból készült termékeket

PLA termékekért, lebomló, környezetbarát csomagolóanyagokért keressen minket, hogy együtt induljunk el egy zöldebb jövőért!

ökotermék.hu

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.