Itt van az öt leggyakoribb technika, ha ki akarnak rabolni! Most ezek mennek

Hirdetés

A trükközős tolvajok legtöbbször az emberek jóindulatát vagy hiszékenységét használják ki, és hétről hétre újabb áldozatokat találnak. Mindig érdemes résen lenni, ha idegen kopogtat be hozzánk.

Mivel az időseket könnyebben át lehet verni, őket célozzák, de a többieknek is résen kell lenniük. Összegyűjtöttünk öt gyakori átveréstípust, amire mindenképp érdemes figyelni.

1. Mosdóba kéretszkedő, vizet kérő idegen A héten például egy idős nő arany nyakláncát lopták el úgy, hogy eredetileg a mosdóba kéretszkedtek be hozzá.

Ilyenkor az elkövetők vizet kérnek, vagy a mosdóba akarnak menni és benyomulnak a lakásba. Legtöbbször nem egyedül teszik ezt, mert amíg az áldozat az egyikükkel foglalkozik, a másik elveszi az értékeket. Ha valaki vizet kér, ne engedje be, adja ki neki a poharat! Ha egyedül vagy otthon, mosdóba se engedd be őket!

2. Eladó/kiadó lakást kereső emberek

A következő kérdések mindenképp gyanúsak, ha csak úgy bekopog velük valaki:

Van ebben a házban eladó lakás? Megnézhetem a szobák elosztását? Kiadó ez a lakás?

Ha nem akarod eladni vagy kiadni a lakásod, akkor ezeket a kérdéseket meg se halld! Ne engedj be ilyen embereket, de a legjobb, ha ajtót se nyitsz, nehogy erőszakkal belépjenek!

3. Unokázós csalók

Hirdetés

loading...

Ha az unoka nevében kérnek pénzt, mert bajba jutott, az bizony átverés. Van, hogy személyesen jelennek meg az ismeretlenek, de olyan is, hogy az éjszaka közepén telefonálnak, és az idős emberek gyerekei vagy unokái nevében sürgősen pénzt kérnek, mert állítólag balesetet szenvedtek.

Miért sürgős? Miért nem az unoka jön? Miért idegenek kérnek a nevében pénzt? Ne dőlj be az ilyen trükköknek!

4. Késélező “szakember”

Ha élesek otthon a kések, ha nem, akkor se higgy annak, aki azzal kopog be, hogy:

Olcsón megélezem a késeit, csak 650 forint, és néhány perc. Na adja csak!

A hiszékenyek odaadják a késeiket, végre nem kell bajlódni! Amikor azonban a köszörűs ember visszatér, kiderül, hogy centinként 650, és persze nem tud visszaadni. Már az első mondatnál küldd el és semmiképp ne adj neki pénzt!

5. Vizes, villanyórás, gázos

Ha a szolgáltatótól nem kapott értesítést, de valaki úgy mutatkozik be, mint vízóra-leolvasó, villanyóra-leolvasó, vagy gázóra-leolvasó, akkor az ajtóban bizony egy csaló áll. Előzetes értesítés nélkül ugyanis egyik szolgáltató sem keres fel senkit, hiszen lehet, hogy nem találnak otthon senkit.

Inkább kérd el az igazolványát mindenkinek, aki így mutatkozik be, és ha nincs neki, ne engedd be! Pénzt pedig nekik se adj soha!

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.