Mi lehet ez az apró lyuk egyes emberek fültövénél? Te láttál már ilyet?

Hirdetés

 Talán van is olyan ismerősöd, akinek apró lyuk van a fültövénél, melyek már születéstől fogva ott vannak. Lehet, hogy neked is van ilyen? De vajon tudod ennek az okát?

Ha van ilyened, nem kell aggódnod, nem egy kóros és nagyon veszélyes elváltozásról van szó, de egy érdekes rejtélyről.

Sokan nem tudják ugyanis, hogy miért vannak aprócska lyukak a fülcimpájukon. talán neked is van ilyened, vagy valamelyik ismerősödnek. Ha így van, talán tudod az okát is, de a tapasztalatok szerint sokan nincsenek tisztában vele, hogy honnan erednek, miért vannak jelen.

Kezdjük azzal, hogy a szóban forgó lyuk, vagy lyukak valójában nem is a fülcimpán találhatóak, a valódi helyzetük azonban elég nehezen írható le röviden.

 

A populáció elenyésző része úgy születik, hogy van egy lyuk a fül felső, porcos része és a koponya találkozásánál.

Aki tudja, miről van szó, ne aggódjon, nem kell vele foglalkozni, a tudósok azonban a mai napig nem tudják pontosan, hogy miért van ott az a lyuk.

Igazi rejtély, melyre számos magyarázat született már az elmúlt években.

A preauricular sinus elnevezésű elváltozás gyakorlatilag születési rendellenesség, de szerencsére azok közül való, amely nincs különösebb hatással az ember egészségére.

Hirdetés

loading...

Az európaiak 0,1-0,9 százaléka születik ilyen lyukkal a fülén, de a tajvaniak körében (2,5%), illetve bizonyos afrikai régiókban sokkal gyakoribb (10%) az előfordulása.

A lyukat elsőként egy Van Heusinger nevű tudós fedezte fel és dokumentálta 1864-ben.

A tudomány azonban fehér foltként ismeri ezt a jelenséget. Vannak, akik genetikai okokra vezetik vissza, míg mások úgy vélik, hogy valamiféle mutáció. Az azonban inkább a genetikai okokra utalhat, hogy jellemzően örökölhető is.

Egy másik, szintén esélyes elképzelés az evolúciónkkal kapcsolatos. Eszerint a lyuk nem más, mint a halak kopoltyújának az evolúciós fejlődés során kialakult maradványa.

Alapvetően egy teljesen veszélytelen elváltozásról van szó, mellyel nincs semmi teendőnk, csak annyi, hogy bár nagy a kísértés, de dugdossunk ékszereket bele.

 

 

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.