alapanyagcsere-ferfiak

Tudod, mi az alapanyagcsere és miért fontos?

Hirdetés

Hallottál már az „alapanyagcseréről”? De tudod, hogy miért is olyan fontos ez és miben különbözik a napi kalóriabeviteltől? Most mindent megtudhatsz róla!

Az alapanyagcsere az a kalória mennyiség, ami ahhoz kell, hogy a szervezet fent tartsa önmagát: meglegyen a testhőmérsékletünk, működjenek a szerveink, és az alapvető folyamatok a szervezetben. Röviden: ezzel a kalóriamennyiséggel tudunk túlélni. Azonban ennél természetesen TÖBB kalóriára van szükségünk, hiszen egész nap jövünk-megyünk, tanulunk, dolgozunk, cipekedünk vagy akár edzünk.

 

Mennyi az alapanyagcseréd? És mennyi az ajánlott kalória bevitel?

Léteznek képletek, amikkel Te magad vagy egy dietetikus vagy személyi edző ki tudja számolni Neked az alapanyagcseréd és a kalória bevitelt is. Az alapanyagcserét a testsúlyod, izomtömeged határozza meg alapvetően: értelemszerűen egy nagyobb darab, nagyobb izomtömegű ember több kalóriával él túl, mint egy kisebb társa. Az ajánlott kalória bevitelt az alapanyagcsere és az életmód határozza meg: egyértelmű, hogy több kalóriára lesz szüksége a nehéz fizikai munkát végző embernek, mint annak, aki egész kap egy helyben ül vagy heverészik.

 

Ha rosszul számítod ki az alapanyagcseréd, az alakod bánhatja!

Ha túl sok kalóriát viszel, természetesen hízni fogsz. De – és most figyelj! – ugyanez igaz, ha túl kevés kalóriát viszel be! Ezért nem működő képes az 1000 kal/nap típusú diéta, amit sajnos a mai napig írnak fel orvosok! Egy átlagos ember alapanyagcseréje 1200-1500 kalória, vagyis ennyi kell, hogy működjön a szervezete. Minimum! Ha dolgozik, sportol, tesz-vesz akkor +300-500 kalóriát még adjunk hozzá!

Mi történik tehát, ha 1000 kalóriát viszel be, miközben 1500 kalóriával túlélnél, és 1800 kalóriával lennél jól?!

 

1. Elkezdesz raktározni.

Hirdetés

loading...

A szervezet vészhelyzetként érzékeli a szitut és nem hogy nem akar több zsírtól megszabadulni, de kifejezetten ragaszkodni fog hozzá! Ne feledd, hogy a zsírszövet alapvetően a túlélést hivatott biztosítani. Másrészt a szervek elkezdenek kevésbé funkcionálni, az anyagcsere lassul, a hízás garantált.

2. Nincs energiád, fáradékony leszel

Egész nap. A munkád vagy tanulmányaid is megsínylik ezt. És akkor még az edzésről nem is beszéltünk! Sportolni végképp nem lesz energiád, vagyis az alakformálás másik pillére alapból kidőlt a folyamatból, arról nem is beszélve, hogy a sport hiányával romlik az állóképességed, fittségi szinted, vagyis elindul az ördögi kör.

3. Kevesebb kalória – kevesebb fehérje bevitel

Tudod, miért rossz, ha kevesebb fehérjét viszel be? Túl az egyéb szempontokon, a fehérje az izomzat építő köve. Ha nincs: az izomzat elkezd sorvadni. Ezzel csökken a zsírégető „képességed”, hisz emlékezz, az alapanyagcserénél megbeszéltük: nagyobb izomtömeg = nagyobb kalória égetés. Vagyis megint csak többet raktározol, és emellett az izom-sorvadás minden egyéb formája is érinteni fog: kisebb izomzattal nő az esély a cukorbetegségre, romlik a csontok állapota, a gerinc állapota és a tartásod, romlik az immunrendszered.

 

Egyértelmű tehát: az alapanyagcserét vegyük komolyan! Az ebből meghatározott napi kalória mennyiséget pedig próbáljuk tartani, így biztosan elérjük a kívánt fittségi állapotot és alakot!

Forrás: http://www.vitalzone.hu/

Facebook Comments

Hirdetés

loading...

Post Author: admin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.